玛琳娜国际公寓|三里屯院子 玛琳娜国际公寓|三里屯院子
MARINA RESIDENCE MARINA RESIDENCE A space that talks to past, present and future


功能:高端主题公寓,餐厅,WIFI,影音区,花园,咖啡厅,会议,游乐区,书吧,健身区
PROGRAM: ELITE APARTMENTS, RESTAURANT, WIFI, CINEMA, GARDEN, CAFE, CONFERENCE, RECREATION AREA, BOOKSTORE, GYM
业主:北京海寓公寓管理有限公司
CLIENT: HARBOUR APARTMENT
设计:LOD朗奥建筑
DESIGN: LOD | LA LIVING& OPR DESIGN
项目位置:北京市朝阳区团结湖白家庄东里
LOCATION: CHAOYANG, BEIJING
项目状态:已建成
PROJECT CURRENT STATUS : COMPLETED

项目区位及周边环境

项目位于北京东三环,毗邻三里屯国际商务和生活核心区,是城市更新改造的合院建筑。设计根据使用功能重新规划了建筑空间、景观设计、室内空间,并重建合院结构,为CBD核心商务圈国际人群创设互动居住社区。

改造设计目标是“重新连接”:

1)通过新的动线规划重新链接建筑体块 ;

2) 通过庭院空间重新链接往昔时光 ;

3) 通过镂空立体砌筑重新链接与周边邻里、街区的关系 ;

4) 通过新定义的公共社交空间计划重新链接人之间的互动关系。


建筑改建策略

拆除现场临时建筑物,将五栋不同体量建筑物与新建建筑结合为一体,从南北轴线上围合成四座景观庭院。通过调整原建筑体块和立面,重建建筑形态,用红砖砌筑和玻璃幕墙设计,形成新的建筑外立面 。

室内空间规划设计

将有限的建筑空间高效规划,主要使用功能为酒店公寓。南一院设置健身房、中一院改造钢结构功能盒子,用作公共休息区。初期设计的公共休息区二层為休闲茶室及雪茄酒吧。考量空间体量和使用经济性,在人行内部环线中还设计了包括接待处、展览书吧和阅读区在内的功能空间。方案中将南楼的兩层建筑单体规划成有特色Loft 户型和平层户型,设计作为酒店公寓短租客房。

建筑立面及材料

建筑立面应用红砖砌筑及深灰色框架玻璃幕墙,砖体砌筑局部镂空,建筑外窗立体外凸设计,建筑西侧沿街面,从行人尺度设计开放性的大型门窗,模糊室内与室外的界限。庭院用落地玻璃幕墙系统和可开放的折叠玻璃门将阳光、景观直接引入室内。

景观庭院设计概念

现狀有几棵大树,四棵保留原地,四棵移植在新的庭院焕发生机。四个景观庭院环绕客房,最大限度实现采光、通风以及绿色庭院景观对室内的感官渗透。每个院落都设计独特景观主题,以创建丰富的社交生活文化。


MARINA RESIDENCE   
A space that talks to past, present and future

Located in the heart of Sanlitun Beijing, Marina Residence is a Beijing Courtyard Residence in Tuanjiehu District, next to East Third Ring Road. The original site consists of a series of existing buildings with different heights and structures. In spite of their architectural differences, the design aims to “re-connect” to complete as a whole:


1. re-connect the building blocks through new bridges and links;

2. re-connect with the past through the courtyard space;

3. re-connect with street and neighborhood through the porous facade;

4. re-connect people through the newly defined public space programs.


After demolition of some temporary structures, the project design re-configures and re-connects the separate building blocks into a new Courtyard complex, by formulating internal exterior courtyards and roof garden landscapes. Each of them is unique in spatial configuration and program and conveys a special quality and atmosphere.


There are four courtyards along north-south axis. The residence rooms surround the courtyards. This allows for maximum sunlight and ventilation as well as landscape connections to the green courtyard space. There is a gym connected to first courtyard. The second courtyard has a new steel structure that forms the main public lounge area. Each courtyard is designed with a unique program to create community lifestyle culture with the complex.


Existing facade is partially preserved but renovated with red brick and glass curtain wall design with charcoal color frame. The red brick facade is designed to be porous to allow openness to the street and neighborhood.


Roof Landscape

The buildings consisted of one level and two level structures and there are five roof gardens on the lower roof. They form a secondary landscape that the rooms connect to as well as provide open green space for the neighborhood buildings. The roof gardens are also designed as functional outdoor space for leisure and event purposes.


Landscape Courtyard concept 

There are several large trees on site. Four of them are preserved at existing locations while four are relocated to the new courtyard to allow for reconstruction. 


The project design has total of four courtyards. Each courtyard is designed with a unique program to create community lifestyle culture with the complex.


The first courtyard: Spring Court is the largest courtyard located near entrance. It has been designed with stepped wood platform terrace for outdoor gathering and movie projection. The gym is located at the north side of the Spring Court and is connected through a full height glass curtain wall.


The second courtyard: Summer Court is next to the main interiors breakfast & lounge space. There is glass folding door partitions that can open completely to the courtyard and create ambiguous interiors and exteriors connection.  The ground is layer with grey bricks with grass in between.


The third courtyard: Fall Court is a U shaped courtyard with a large old tree. The building massing is cut back to avoid and has created a very interesting relationship with the old tree. The rooms’ windows all open towards this courtyard that has most green landscape.


The fourth courtyard: Winter Court is the smallest. It is directly opened to the street through the porous red brick facade with a bamboo screen behind. This created a multiple layered relationship between the Winter Court and the external street. The Winter Court has large concrete mat with black river stones to create a zen garden. There will be outdoor wood furniture for leisure purpose.